Válaszok gyakran feltett kérdésekre

2007.12.04. 21:39 [Raven]


1. Miért jó, ha tudom az enneagramtípusomat? Miben segít?

Ahogy tanulunk arról a szokásrendszerról, amin keresztül a világhoz alkalmazkodunk, szokásainkat korlátokból (amelyek ugyan gyerekkorban segítettek minket, de már nem) legkiemelkedőbb tehetségeinkké változtathatjuk. Más szóval, tudattalan viselkedésből tudatosat csinálhatunk. Mi űzzük szokásainkat, nem azok minket. A legsürgetőbb ok, hogy legjobb önmagunk tudjunk lenni, és megtanuljunk élni és szeretni a legjobb képességeink szerint.

2. Miért jó, ha a többi enneagramtípusról is tájékozódom?

Az, hogy elkezdjük megtanulni a világot többféleképpen érzékelni, ítélkezés nélkül; megtanulunk jobban odafigyelni mások nézőpontjaira. Óriási együttérzést nyerünk minden érzékelésmód iránt, beleértve a sajátunkat is. Úgy kezdünk el másokat megtapasztalni, "ahogy ők önmagukat", és látjuk minden létezésforma elbűvölő szépségét. Majdnem mintha a másik bőrébe bújnánk. Kapcsolataink ugrásszerűen fejődnek, ahogy elkezdünk figyelni egy hangra, amely eltér a miénktől. Akár meghatáozzuk a másik enneagramtípusát, akár megerősítjük a mienket, teljesen mindegy. Egyszerűen elkezdünk valóban meghallani különböző álláspontokat és értékelni őket, úgy, mint a sajátunkat. Mindannyian azt akarjuk, hogy meghallják és megértsék, kik vagyunk. Az enneagram pont ehhez az keretet. Megtaláljuk a módját, hogy önmagunk és mások különféleségét megbecsüljük és szeressük.

3. Az emberek nem bélyegzik meg, vagy skatulyázzák be egymást az enneagrammal?

Minden rendszer, még a legjobb is, használható nem rendeltetésszerűen. Végülis, mindennap kategorizálunk. Férfi/nő, fekete/ázsiai, kicsi/nagy, gyors/lassú, sportos/otthonülő. Persze, megpróbálunk túllátni ezeken a mögöttük levő emberig. Ezek a címkék az eszközeink a világ megértésére és rendszerezésére. De lazán kell vennünk őket, azoknak a nagyon részleges képeknek kell őket látnunk, amik valójában. Ez az enneagrammal is így van. Nincs két egyforma hópehely, hiába hasonlítanak egyásra sokmindenben. Két ember sem lehet soha tökéletesen ugyanolyan. Először lelkesedésed az enneagram iránt az emberek "ámokfutásszerű" típusazonosításához vezethet. Nyugi. Vedd lazán. Ez csak egy rövid időszak, amit magad mögött hagysz, amint többet tudsz majd az enneagram összetettségéről vagy túlnézel azokon az egyéniség felé. Egy jótanács: ez a beazonosító időszak és a "számokban való beszéd" nagyon idegesítő lehet azon barátok vagy családtagok számára, akik nem osztják lelkesedésedet.

4. Hogyan változtatom meg a viselkedésem hogy a legjobb önmagam legyek?

Míg vannak gyakorlatok külön minden típus részére, a változás fokozatosan történik, ahogy felébresztjük és megerősítjük belső megfigyelőnket. Tudatára ébredünk viselkedésmintáinknak és ez a tudatosság változtatja őket legjobb kifejeződési formájukká. Erőfeszítés nélkül. Igazából a pszichológiai vagy spirituális fejlődést nem lehet erőltetni vagy siettetni. Ez hasonlít Heisenberg bizonytalansági elvéhez (tudom, hogy ot an a nyelveteken!): "[A szubatomi részecskék] egyszerű figyelése megváltoztatja viselkedésüket. A megfigyelő alakítja a megfigyeltet." Így van az enneagrammal is. Míg nézzük önmagunkat, gondolatainkat, cselekedeteinket, érzéseinket, elkezdjük megfejteni a rejtélyt: miért látunk és teszünk úgy, ahogy. Megnyitjuk önmagunkat egy szélesebb látókörnek és nagyobb tudatnak. Haladunk a teljesség és beteljesülés felé.

5. Milyen típusnak a legjobb lenni?

Egyik sem jobb a másiknál. Mint mi, ezek is csak mások. És ahogy haladsz a felfedezésben, észreveszed, hogy egyazon típusnak sok arca van, sok alítpus, és így tovább. Ezután képes leszel túllátni az enneagramon a hópehelyélményig.

6. Honnan ered az enneagram?

Néhány tudós több mint 10 ezer évre becsüli a korát. Úgy gondolják, ez a hagyomány átszövi a Kabbalát, és legújabban a szufi misztikusoknak tulajdonítják... ez a szent információ nyugatra csak nemrég jutott, és az 1960as, 70es években pszichológusok finomították, mai formájába öntötték. Bár sok könyvet írtak róla, néhány tanár szerint csak szájhagyomány útján lehet megismerni az enneagramot. Ugyanakkor a könyvek jó háttéranyagként és kiegészítésként szolgálhatnak.

7. Mi az a színezet?

Minden pont hozzáfér két, az ábrán szomszédosan elhelyezkedő pont energiájához is. Például egy Hetesnek lehet Hatos vagy Nyolcas színezete. Így míg alapvetően Hetes módra élnek és gondolkodnak, személyiségüknek lesz Hatos vagy Nyolcas összetevője, így nagyon különbözőnek látszanak. Legtöbbünknek egy domináns színezete van, bár életünk bizonyos szakaszaiban a másik szomszédból is meríthetünk erőt.

8. Magyarázd meg a mozgást a stresszpontba és a szívpontba.

Mikor a szokásos viselkedéssel nem tudunk megoldani egy problémát vagy feszültséget, elmozdulunk a stresszpontunkba (a nyilak a legtöbb ennegaramábrán). Ez alkalmassá tesz arra, hogy enyhítsük a nyomást. A stresszpontok nem eredendően rosszak; segítenek a gondok megoldásában már források felszabadítása által. Ugyanakkor a stresszpontjaink kevésbé kívánatos tulajdonságainak felvétele súlyos gondokat okozhat anélkül, hogy tudnánk róla. Ahogy tudatosabbá válunk, jobban ki tudjuk használni stresszpontunk előnyeit anélkül, hogy az kihasználna minket.

Mikor biztonságban vagyunk, a szívpontunk felé mozdulunk (az ellentétes irány az ábrán). Gyakrabban vesszük fel e pont pozitív, előnyos jellemzőit ahogy növekszünk és fejlődünk. De lehetséges megtapasztalni a szívpont "sötét oldalát" is. Megint, csak észre kell vennünk. A belső megfigyelő lehetővé teszi, hogy boldogan és tudatosan éljünk, teljes hozzáféréssel adottságainkhoz és erősségeinkhez.

9. Mi van, ha nem tudom megállapítani, melyik vagyok?

Gyakran az emberek csak két-három típusra tudják leszűkíteni, melyik írhatja le őket. Légy türelmes. Legtöbbünknek nincs sok tapasztalata a belső megfigyelőjével ebben a kultúrában (hacsak nem vagyunk gyakorlot meditálók). Ahogy többet vizsgálódsz, megtanulod észrevenni a mintákat és közelebb jutsz a felismeréshez. Kevésbé fontos azonnal megtalálni a típusodat, mint hogy megfigyeld érzéseidet, gondolataidat, szokásos viselkedés- és érzékelésmódodat. Fordulhatsz gyakorlott enneagramtanárhoz/tanácsadóhoz is, hogy egy interjú segítségével közösen találjátok meg a rád jellemző pontot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://enneagram.blog.hu/api/trackback/id/tr11252636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása