Az Önfenntartó variáns

2007.12.23. 21:59 [Raven]

Az emberek többsége könnyen tudja azonosítani ezt az ösztönvariánst. Az önfenntartó típusú személyeket elsősorban a fizikai bizton­ság és kényelem, és annak megőrzése foglalkoztatja. A gyakorlatban ez sokszor az élelemmel, a ruházkodással, a pénzzel, a lakással és az egészséggel kapcsolatos aggodalmakban nyilvánul meg. A variáns képviselői számára ezek a fő prioritások, s hajszolásuk közben gyakran nem jut elég idő, erő és figyelem életük más területeire.

Ezt az ösztönvariánst például elég könnyen azonosítha1juk ma­gunkban és másokban is úgy, ha megfigyeljük, mit vesz észre az il­lető elsőként, amikor belép valahová. Az önfenntartó típusú személyek ilyenkor főként a környezet nyújtotta kényelemre figyel­nek. Vajon alkalmas-e a környezet arra, hogy jó közérzetet biztosítson a számukra? Ők azok, akik igen gyorsan észreveszik a rossz megvilágítást vagy a kényelmetlen székeket, esetleg elégedetlenek a szoba hőmérsékletével - és ők lesznek azok is, akik állan­dóan változtatni szeretnék ezeket a dolgokat. Lehet, hogy az iránt érdeklődnek, mikor lesz már a következő étkezés vagy kávészünet, aggódnak amiatt, hogy elegendő lesz-e az étel, fog-e nekik ízleni vagy megfelel-e a diétájuk előírásainak.

Amikor ez az ösztön összhangban működik a személyiségtípus­sal, e variáns képviselői többnyire igen gyakorlatiasak. Energiáikat az alapvető létszükségletek megteremtésére és fenntartására fordítják: biztonságos környezetet alakítanak ki, bevásárolnak, rendben tartják az otthonukat és a munkahelyüket, kifizetik a számlákat, és olyan hasznos jártasságokra tesznek szert, amelyekkel biztosítható az élet rendes menetének folyamatossága. Amikor azonban a sze­mélyiség egészségtelenné válik, ez az ösztön is torzul. A variáns kép­viselői ekkor egyre kevésbé törődnek magukkal, gyakoriak lesznek náluk az étkezési és az alvási zavarok. Lehet, hogy túl sok mindent halmoznak fel: túl sokat vásárolnak, túl sokat esznek vagy éppen túlzásba viszik az általuk feleslegesnek ítélt dolgoktól való megsza­badulást.

A kevésbé egészséges önfenntartó típusú személyek „teljesen .elengedik magukat" testileg, vagy éppen ellenkezőleg, az egészség vagy a táplálkozás - esetleg mindkettő - megszállottjaivá válhat­nak. Mi több, megszokott gyakorlatiasságuk és pénzügyi józansá­guk is eltorzulhat, ami pénzügyi gondokhoz és ügyeik összekuszá­lódásához vezethet. Ha a személyiség zavarai teljesen eluralkodnak az önfenntartási ösztönön, az egyén szándékosan önpusztító viselkedésbe kezdhet; az ösztön ilyenkor önmaga ellen fordul.

 Amikor valakiben a másik két ösztön dominál, és az önfenntartási ösztön a legfejletlenebb, akkor az alapvető létfenntartás nem fel­tétlenül természetes dolog. Az ilyen embereknek nem mindig jut eszébe, hogy egyenek vagy aludjanak. A környezeti tényezők vi­szonylag jelentéktelenek a számukra, és többnyire hiányzik belő­lük a vagyon- és birtokszerzési vágy is - sőt, gyakran egyáltalán nem törődnek efféle dolgokkal. Rendszerint nem törődnek idejük és erőforrásaik megfelelő beosztásával, aminek gyakran igen rossz hatása van karrierjükre, társas kapcsolataikra és anyagi jólétükre.

Szólj hozzá!

Címkék: ösztönvariáns

A bejegyzés trackback címe:

https://enneagram.blog.hu/api/trackback/id/tr91273669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása