Az ösztönvariánsok

2007.12.23. 21:57 [Raven]

Az ösztönvariánsok azt mutatják meg, hogy három alapvető ösztönünk közül melyik torzult a leginkább gyermekkorunkban, ez ugyanis jellegzetes prioritásokat és viselkedésformákat hoz létre a személyiségtípus teljes tartományában.

A színezett altípusok mellett az enneagram minden pontjához három ösztönvariáns is tartozik; ezek azt jelzik, hogy az adott típus az élet mely területeivel foglalkozik a leginkább. Egy személy domi¬náns ösztönvariánsa azt mutatja meg, hogy az élete mely területén bontakoznak ki a leggyakrabban a típusára jellemző problémák.
Mint ahogy minden személyben megtalálhatók mind a kilenc személyiségtípus jellemzői, ugyanígy jelen van bennünk a három ösztönvariáns is - és a típusokhoz hasonlóan itt is van egy, amelyik erőteljesebben érvényesül a többinél. A három ösztönt úgy is sorba rendezhetjük, mint egy torta rétegeit: legfelül helyezkedik el a domináns réteg, alatta a következő, legalul pedig a legkisebb sze¬repet játszó ösztön. Ezt megtehetjük akkor is, ha nem ismerjük egy személy enneagram szerinti típusát: az ösztönök önmagukban is pontosan meghatározhatóak és megfigyelhetőek. Mivel a szemé¬lyiség típusától függetlenül ható változók, nem is képeznek valódi altípusokat.
Az ösztönvariánsok az emberi viselkedést motiváló három alap¬vető ösztönre épülnek: az önfenntartási ösztönre, a társas ösztönre és a szexuális ösztönre. Így tehát az enneagram valamennyi típusához há¬rom variáns tartozik, az uralkodó ösztönnek megfelelően. Egy Hatos lehet például önfenntartó Hatos, társas Hatos vagy szexuális Hatos - az illetőt mindhárom esetben jól megfigyelhetően eltérő kérdések foglalkoztatják.
Egy személyt tehát az alaptípus, a színezet és a domináns ösztönvariáns kombinációjával lehet jellemezni - például: önfenntartó Kettes színezetű Egyes vagy szexuális Kilences színezetű Nyolcas. Mivel az ösztönvariánsok és a színezetek között nincs közvetlen összefüggés, általában könnyebb dolgunk van, ha egy típust,
vagy a színezet, vagy a domináns ösztönvariáns "nagyítólencséjén” keresztül vizsgálunk. Ha viszont kombináljuk ezt a kétféle vonat¬koztatási rendszert, az már hat változatot eredményez minden típusnál, így az enneagramon belül összesen már ötvennégy fő változatot tudunk megkülönböztetni.
A személyiség ezen újabb dimenziójának figyelembevétele való¬színűleg részletesebb különbségtételt jelent annál, amire a leg¬több embernek szüksége van, de önmagunk fejlesztésének munkájához feltétlenül ismernünk kell az ösztönvariánsunkat is. Az ösztönvariáns emellett azért is érdekes, mert kulcsfontosságú szerepe van az emberi kapcsolatokban is. Az azonos variánsba tartozó emberek gyakran azonos értékeket tisztelnek és jobban megértik egymást, míg a különböző variánsú párok (például egy önfenntartó és egy szexuális variánsból álló pár) esetében általában gyakoribbak a konfliktusok, mivel alapértékeik igen különbözőek.

Szólj hozzá!

Címkék: ösztönvariáns

A bejegyzés trackback címe:

https://enneagram.blog.hu/api/trackback/id/tr92273665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása