A Kilenc Típus

2007.12.04. 19:50 [Raven]

EGYESEK: a " reformerek ", tökéletesek szeretnének lenni! Mindent tökéletesen akarnak csinálni. Alkalmazkodnak a szabályokhoz, de leginkább akkor, ha azokat maguk alkották. A rendbontók kifejezetten ingerlik őket. Jó szervezők, megbízható vezetők, de gyakran eléggé rugalmatlanok. Nagy gonddal készülnek fel a kis és nagy feladatokra egyaránt, Keményen és precízen dolgoznak. Bántja oket, ha valami nem úgy készül el, ahogyan azt ok szeretnék, neheztelnek a világra, mert annyi tökéletlenséget találnak benne. Elégedetlenek, mert mindig mindenben hibát fedeznek fel - magukban is, másokban is. Mindig helyreigazítanak. Nyugtalanok, aggodalmaskodók. Neheztelésüket is kerülni akarják, hiszen, aki neheztel, nem tökéletes ember, ezért érzelmüket a tudatalattiba söprik.


KETTESEK: a "segítők", legalábbis azt képzelik magukról, mert minden tevékenységük arra irányul, hogy mások szükségleteit kielégítsék. Gondoskodók, önfeláldozók, azonban hajlamosak a „mártíromságra” is. Ha viszont érzik, hogy ténykedésüket értékelik, akár a csillagokat is képesek lehozni az égről az adott személynek. Valósággal keresik azokat, akiknek segíthetnek és bosszantja oket a visszautasítás. Ok azok, akiknek nincsenek kéréseik, mert saját szükségleteik abban merülnek ki, hogy másokat szolgáljanak. Ők az önzetlennek tűnő, örökké "adó" emberek, akik adásaikkal akarják megnyerni maguk számára mások szeretetét. Nem veszik észre, hogy eközben saját személyükhöz való kötöttség állapotát idézik elő, tőlük függő viszonyba taszítva a másikat. Arra sem döbbennek rá, hogy a szeretet nem kényszerítheto ki semmiféle eszközzel. Leginkább akkor boldogok, ha hivatásukat szolgálatként élhetik meg.


HÁRMASOK: az "eredményesek" csapata. Életük meghatározója oly annyira az eredményesség, hogy ennek mindent alárendelnek: családot, embert, Istent. Nagy „imázsépítők”, tehát remekül tudják magukat eladni. Ebből természetesen az következik, hogy hajlamosak a megalkuvásra. Jó ügynökök és kereskedők. Mivel eltökéltek, politikusok is válhatnak belőlük. Sikertelenség esetén valósággal összeomlanak. Életüket azonosítják ambícióikkal. A munka megszállottai, és a cél, azaz a siker érdekében nem mindig követik az egyenes utat. Érzelmeiket félreteszik és csakis a sikeresség álarcában járnak mások elott. A siker-kudarc ellentétében - a törekvés és elkerülés hajszájában - tompul a lelkiismeretük.

NÉGYESEK: az "individualisták" típusa. Önmaguk megvalósításán ügyködnek lelkesen. Rettegnek attól, hogy be kell olvadniuk a szürke masszába. Gyűlölik a közönségességet, és a kisszerűséget. Bár sohasem fogják bevallani, mégis igénylik a támogatást és az odafigyelést. Ők nem hétköznapi emberek. Kitűnnek az átlagból, mert oly nagy érzékenységgel viselik az egész világot. Úgy gondolják, hogy senki nem képes megérteni oket, ezért maguk felé fordulnak. Újra és újra átélik megbántódásaikat, fájdalmaikat. Maguk körül forgó önsajnálkozók, nem jut idő arra, hogy mások bajaival foglalkozzanak. Gyakran irigyek, hiszen ők úgy gondolják, hogy mindenki másnak könnyebb sorsot juttatott az élet.

ÖTÖSÖK: a "megfigyelők", igazi csodabogarak: tudósok, gondolkodók. Tüskések, zárkózottak, viszont aki közelükbe kerül, garantáltan igaz barátra talál személyükben. Szeretnek egyedül dolgozni, vizsgálódni. Soha nem szabad őket akaratuk ellenére csoportmunkára kényszeríteni. Nagyon jól megfigyelik a tényeket, viszont előfordulhat, hogy tágabb összefüggésekben nem tudnak gondolkodni, vagyis kissé kockafejűek. Minden erejükkel a belső üresség ellen küzdenek. Így lesznek a magányos ismeret-gyűjtés, tanulás és elmélkedés emberei. Túlságosan gondolataikban élnek, ezért visszahúzódók, magatartásuk gyakran félszeg. Kihívásokkal szemben meg nem felelonek, üresnek érzik magukat. Kerülnek másokat, hogy megvédjék elgondolásaikat az eltulajdonítástól és a visszaélésektol. Drága idejüket nem áldozzák arra, hogy másokkal legyenek, társaság-kerülők, elkülönülők.

HATOSOK: a "lojálisok" . Mindenhez és mindenkihez: családhoz, csoporthoz, egyházhoz, valláshoz, szokásokhoz, munkahelyhez, hazájukhoz, lakhelyükhöz törvényekhez stb. Elsősorban biztonságra vágynak, de nem tudnak lemondani függetlenségükről sem. Nehéz velük kijönni, mert nagyon ellentmondásosak, és kiszámíthatatlanok tudnak lenni. Állítólag belőlük lehetnek a legjobb szabadúszó újságírók. Arra viszont alkalmatlanok, hogy beilleszkedjenek a hierarchiába, mert nem tudják és nem is feltétlenül akarják eladni magukat.A törvények - normák - betartásában élik meg biztonságérzetüket, ezért ragaszkodnak a törvény minden betűjéhez. Valósággal rabjaik a külso normáknak. Túlzott törvénytisztelők, nagy-nagy felelosségérzettel. Fontos számukra a tekintély képviselőjének szava. Szívesen "hordják lelkiismeretüket más zsebében". Aggódnak azon, mit mondanak mások. Új kezdeményezés irányába tartózkodók. Érzik azt is, hogy lehetetlen a törvény hibátlan betartása és az önbizalom meginog, ezáltal a félelem rabjai lesznek.

HETESEK: a "rajongók" . Örök optimisták, tele lelkesedéssel. Minden gyanakvás és ravaszság nélkül közelednek az emberekhez. Tudják élvezni az életet, ugyanakkor ebből adódóan kicsapongásra is hajlamosak. Néha bizony kifejezetten megbízhatatlanok. A legtöbb esetben azonban nem lehet rájuk nagyon haragudni, mert bár időnként borzasztóan felelőtlenek, komoly helyzetekben igenis lehet rájuk számítani. Kívülről igazi humoristák, belül azonban gyakran zokognak. Életszeretetüket szinte járványosan. terjesztik. Élvezik az életet és nem rágódnak fogyatékosságokon. Optimizmusukat belevetítik a realitásba. Mindenrol feltételezik, hogy "szép és jó": rózsaszínben látnak! Felszínességre hajlamosak. Munkaigényes feladatoktól húzódoznak: mert ez nem fér bele jó közérzetükbe, éppúgy mint ahogyan a fájdalom és a szenvedés sem. Nem akarnak szembesülni semmivel, ami "rossz".

NYOLCASOK: ők a "kihívók" . Támadó, lobbanékony emberek, keresik a csatározás lehetőségeit, hogy megmutassák rendíthetetlen önállóságuk erejét. Nehéz velük kijönni, viszont manipulálásuk nem nagy művészet: elég, ha mindig kinyilvánítjuk, hogy mennyire csodáljuk hatalmas erejüket. Élvezik a szembeszállás, felülkerekedés lehetőségét. Kötekedő igazságbajnokok és a vitákban gyakran megsebzik mások személyiségét. Általában agresszívak. Szívesen lépnek mások területére, de azt nem engedik, hogy más belépjen az övékére. A gyengeségnek még a látszatát is kerülik, ezért a gyengédségnek nyoma sincs bennük. Elvárják, hogy őket mindenki olyannak fogadja el, amilyenek, ezért csatározásaikban az egyetlen védekező mondat ez: "én ilyen vagyok és kész!" Az élet terheinek keményen ellenállnak. Leggyakrabban sportolók, katonák, vagy rendőrök kerülnek ki közülük. Sajnos azonban akadnak közöttük veszedelmes zsiványok is.

KILENCESEK: a "béketeremtők". Energiahiányos emberek, konfliktuskerülők. A modern élet rohanása távol áll tolük. Minden úgy van jól, ahogy van. Kényelmesek, olykor már lusták. Belső konfliktusok ritkán zavarják meg őket. Kezdeményezések iránt tartózkodók. Kitunő békességszerzők, tárgyilagosak, pártatlanok. Szenvedélyesen szeretik, ha mindenki lecsillapodik körülöttük. Nem versenyeznek senkivel. Könnyen lesznek a kényelmes megoldásoknak, már-már megalkuvásoknak és a lustaságnak áldozatai. Hajlamosak a „nemtörődömségre”, és a struccpolitikára. Flegmák, érdektelenek, zavarják őket a kötelezettségek. Érdekes módon azonban a kitartást igénylő, úgynevezett „pepecs” munkákkal remekül elvannak. Oda kell rájuk figyelni, mert előfordulhat, hogy munkájuk kissé darabosnak hat.

2 komment

Címkék: ismertető összes

A bejegyzés trackback címe:

https://enneagram.blog.hu/api/trackback/id/tr89252495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herbert 2010.02.17. 01:04:21

sziasztok.
valakitől hallottam, hogy a kör az energia mennyiséget szimbólizálja. így a négyesek és ötösök rendelkeznek a legkevesebb energiával.
igaz ez?
köszi,
h

[Raven] 2010.02.17. 01:06:44

nem hinném. a kilenceseknek legalábbis nincs túl sok energiája ha így nézzük :D