Aranyköpések

2007.12.23. 16:23 Lythari

"Oda kell rájuk figyelni, mert előfordulhat, hogy munkájuk kissé darabosnak hat."
Dezső üzenete:
bazmeg még jó hogy darabosra csinálom a galuskát, különben szétfolyik.

// egy mindig éhes Kilences

"Félek, hogy van bennem Hatos."

// egy Egyes, aki (megijedt hogy) Hatos

"Én biztos, hogy Hatos vagyok?"

// egy vérbeli Hatos

"Mától egy hétig Ötösök leszünk"
// győri cukrászda szlogenje.

36 komment

Címkék: vicc

A bejegyzés trackback címe:

https://enneagram.blog.hu/api/trackback/id/tr38272854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WarmAura · http://www.milliomosidezetek.com/ 2009.09.13. 01:35:03

"Tudhattam volna hogy négyes vagyok, mindig ettől rettegtem."

Egy 4-es első reakciója :D

kovike91 2009.09.14. 22:41:54

Hát szerintem négyes vagyok... De ez nem gáz... Így vagyok tökéletes..

És mindenki.. bek.phatja! :D

tudósmacska 2010.05.12. 19:05:32

@WarmAura: bocsi, de egy 4-es első reakciója nem a rettegés. biztosan nem.
a hatosok rettegnek. és szeretik magukat 4-esnek definálni..:)

tudósmacska 2010.05.12. 19:09:19

@kovike91: hello kovike81!

a bek.phatja...még ha az "a" betűt kipontoztad is - eléggé hatos jellegű, elég kemény (közöns...-es) beszólás.
egy finomlelkű, törékeny 4-eshez...hát, nehezen elképzelhető, nem tipikusan 4-es energia...bocsesz :) (egy ötös :))

Martian (törölt) 2010.07.06. 09:45:12

Megfigyeléseim szerint aki kicsit mindegyikhez tartozik de igazából egyikhez sem, vagy ellentmondásosan reagál valamelyik feltételezett típusként, az szinte biztos, hogy 6-os.
:)

Jugis 2011.12.09. 18:49:10

Üdv!

"Félek, hogy van bennem Hatos."

Én mindeddig (2 évig) meg voltam győződve arról, hogy egyes vagyok, annak ellenére, hogy a legkevésbé sem vagyok rendszerető, pontos, szorgos vagy egyenes tetstartású. Martianhoz hasonlóan nekem is a tapasztalatom, hogy aki mindegyik személyiség de egyik sem az szinte biztos, hogy hatos. És az utóbbi időben én is elkezdtem magam hatosnak "érezni". De itt ez az idézet. Szóval ezekszerint az egyesek biz. stresszhelyzet alatt hajlmosak ilyen gondolkodásra?

Jugis 2011.12.09. 19:09:09

@tudósmacska:

Szerintem ez egy elhamarkodott reakció, egy mondtaból nem megállapítható. Évekig voltam együtt egy négyessel, és fiatal korban ugyebár mindenki hajlamos felvenni a szárnyai tulajdonságait. Egy erős hármas szárnyú négyes gyakran nem képes jól megnevezni és megélni az érzelmeit (tapasztaltam). Egy másik példa erre, hogy egy négyes akit személyesen ismertem, pont ilyen belső konfliktusok sorozata miatt megtagadta saját "energiáját" és az egyszerű hétköznapiságra törekedett (radikálisan) feladva ezzel individualista "mivoltát" pedig 100%, hogy négyes. Ez csak példa.

Jugis 2011.12.09. 19:14:07

@tudósmacska:
Evvel viszont egyet kell értenem. :) Én még soha életemben nem találkoztam olyannal akinek nem lenne egy kicsit sem kiábrándító az, hogy tudja "hanyas" (ez alól talán csak az istenkomplexusos ötösök a kivételek, akiknél szerintem ez elég gyakori). Plusz, az a pontozgatós írás is olyan bizonytalanságot sejtet. Ez a késleltett "ténymegállapítás" számomra is sántít. Plusz hát ez tényleg nem egy négyes beszólás. :D

vlry13 2011.12.10. 17:44:00

@Jugis:

Azért nem elhamarkodott reakció a részemről, mert az azonnali reakciók a legárulkodóbbak, a rettegés pedig tipikálisan hatos tulajdonság. Az imidzs típusok nem félnek, teljesen más a motivációjuk (csak ezt egy hatosnak nehéz elképzelnie). Másik: évekig voltál egy négyessel? És mi van, ha nem is négyessel voltál évekig! :) Még egy: nem tagadjuk meg "belső energiánkat", ilyen nincs. MIndig épp aktuális motivációs késztetéseink szerint élünk...(amely lehet betegesebb, egészségesebb...) Nyugodtan szembesülj azzal, hogy a véleményed esetleg elkapkodott, és a változtatás, elgondolkodás, nyugodt belemenés nem fog ártalmadra válni, sőt. Üdv., és minden jót!

vlry13 2011.12.10. 17:53:32

@Jugis:
Istenkomplexusos ötös? Ember, el vagy tévedve, de nagyon ! :))) Egyrészt: ötösökkel egészen ritkán találkozhatsz, eleve nagy ritkaság. Másrészt, az ötösök elvonulnak, tehát ez még inkább gyengíti a velük való találkozási esélyt, tehát gyakori megfigylésre aligha támaszkodhatsz, max elméleteid lehetnek...Ezt pedig tapasztalattal kellene - sokkal inkább alátámasztanod - ismét csak kitartásra és önkritikára buzdítanálak (hatosok számára a legnehezebb dió...Mindig kifelé keresik a megoldást, a hibákat...mint tudjuk - szóval ez az, aminek ellene kell dolgozni - jó munkát!) Egyébként, hogy ellássalak ötösökkel kapcsolatos picit igazibb infónak, az első reakcióm ötösségemmel kapcsolatban természetesen a félelem volt - ezt az ötösök sokkal nyíltabban megélik, mint a hatosok, akik mint minden érzelmüket - és minden igazabb dolgot az életben, elásni akarnak (az elfojtás, lekorlátozás a hatosok legfőbb motivációja, a szorongásaik következtében...Hogy kézben tudják tartani a világot. Így persze kibontakoztatás helyett elnyesnek mindent, és tovább szaporítják az amúgy is alapélményükül szolgáló csalódásaik számát, sikertelenségüket...Önbizalomra lenne pedig szükségük, szóval bátorság! A félelem az út, éld meg, ami megjelenik benned, ne korlátozd le! Csak azt uralhatod, amihez van kapcsolatod! Az ötösök pld. elég jó példát adhatnak a félelmek nyílt megélésére, az ötösök ebből a szempontból is objektívek, és kíváncsiak - és mélyen képesek kiaknázni a félelmek nyújtotta tapasztalatokat. Integritás! A szorongásokat egy hatos akkor tudja csak feloldani, ha szembesül velük...Különben megmaradnak, és a pincéből rázzák a házat. (Csak nézz körül a világban, mennyi megoldatlan probléma, szenny, kívül-belül...) Tovább nem nagyon halogatható a sikeres szembesülés és problémamegoldás...Ötösöket is lehet pontosabban és igazabban átlátni, és a belőlük nyerhető tudást, tapasztalatot...szóval másrészt kicsit pozitívabban is állhatsz hozzá (bármihez) minden jót!

Jugis 2011.12.12. 21:17:54

@vlry13:

Nos akkor nem az én vagyok beszűkült látókörű, az a bizonyos személy egymillió százalék, hogy négyes, ő neki is az volt az első reakciója, hogy négyes, ebben egészen biztos vagyok, de a boldogságra való törekvés megváltoztatja az embert. Ismerem és hidd el nem véletlen az ilyesmi te gondolkodsz túlságosan is kategórikusan hiába is fényezed az ötös objektivitást, persze hiába bizonygatnám ha nem látnád a saját szemeddel, egy másik példa: Egyik 9esbe fixált barátom (ő is teljesen biztos hogy kilences), legalább annyira konfliktusKERESŐ mint sok 8as, mint párkapcsolatban mint a magáéletben, az Enneagram írja, hogy amíg az ember fiatal szinte teljesen felveheti vmelyik szárnya tulajdonságait. Maga Oscar Ichazo is kitér erre, hogy a látszat csal! És igenis létezik önmegtagadás, de tudatalatt nem. Bocsáss meg a hangnemért, de eléggé alaptalannak vélem meg a következtetéseidet! Tudom mit beszélek!

Jugis 2011.12.12. 21:27:41

@vlry13:

Nana! Nem eszik oylan forrón a kását! (Ötös barátom egyik kedvenc szólása).

Kérlek ne kérdőjelezd meg az ötösök objektivitását, nem csak a TI adottságotok mindez. Még mielőtt túlságosan is kibontakoznánk hatos létem elemzésében azóta kiderült ""Félek, hogy van bennem Hatos.", hogy ez a mondás valóban gyakori az egyeseknél, csak túl nagy hatással volt rám a mindennapos testi fenyítés, aztán kikezdett az érettségivel járó stressz. Szóval ne ecseteljük ki ezt a témát.

és megint azt mondom, hogy ne legyünk ennyire "okosak" én sem tudok rólad semmit és te sem rólam. Akiről beszéltem, hogy ötös úgyszint 100%ig az, ebben teljesen biztos vagyok, olyan filozófiai érdeklődéssel, objektivitással és jellemel mint az övé, borítékolható ötös mivolta. Kisgyermek korom óta ismerem és tartom vele a kapcsolatot, már amennyire lehet egyáltalán vele (egyedül én). És igenis ők is előszeretettel használják az önhülyítést, bármennyire képes meglátni a struktúrákat, és tényleg a világ 2. legosokabb embere akit valaha ismertem, ha magáról van szó nem képes túllépni az egóján, és nem hajlandó elismerni, hogy az ő vélekedése "belső Istenéről" csalódásban gyökeredzik, és teljesen biztos, hogy nem hatos. Pedig már régóta járja a nyolcasok ösvényét. A hatosokakal kapcsolatban is megvannak a tapasztalataim kettővel élek egy fedél alatt, és nem csak az ötösök obejktívek :)

Minden jót!

Jugis 2011.12.12. 21:33:53

És ne haragudj, de nagyon lealacsonyító a hangnemed, túlságosan is benne vagy az enneagram ismerők legveszélyesebb csapdájába, a kategórizálásba, nézz utána a másik oldalnak is pl. Laing, egész jó érveket hoz fel ezzel kapcsolatban és a gondolkodásmódja sem elvetendő,, megalapozatlan de nem hülyeség!

És még számtalan példát tudnék hozni az érzelmek meghazuttolására, pont az enneagram kapcsán.

Jugis 2011.12.12. 21:37:47

Így utólag visszaolvasva a megfogalmazásom teljesen igénytelen. :D És tényleg nem állt szándékomban ellenségeskedni, de a jókívánságok nem javítanak azon, hogy félig meddig lehülyéztél. :)

Jugis 2011.12.12. 21:39:36

"Nyugodtan szembesülj azzal, hogy a véleményed esetleg elkapkodott, és a változtatás, elgondolkodás, nyugodt belemenés nem fog ártalmadra válni, sőt. Üdv., és minden jót!"

Jugis 2011.12.12. 23:12:33

Egyébként olvassa még egyáltalán valaki ezt a blogot? Vagy fölösleges itt eszmecserét folytatni?

vlry13 2011.12.13. 11:35:41

@Jugis:

Jugis! Most csak röviden: bárkire érvényes: legkevésbé azt tudjuk eltalálni, ami a saját karakterünk...Tehát ha felkiált valaki, hogy nah, én négyes vagyok, akkor a legtutibb, hogy nem négyes...Mivel a karakter a legmélyebb szintünk - ami elválaszt igazi valónktól, az igazi Én-től, a tudatalattiban is a legmélyebben lévő dolgok a karakter dolgai: egyrészt a legnehezebben lát rá saját maga, másrészt ezt a legnehezebb felhozni. Viszont a tudatosítás - amihez a letöbb energia kell, hiszen a legmélyebbről kell felhozni az alap traumánk okozta elhangolódásokat, rossz tulajdonságokat - egyúttal a legerősebb gyógyulást is hozza. Magyarul: a saját magunkon végzett munka az igazán fontos, és a legelőrevivőbb. Az enneagramot is a saját mélyülésünk, lelki méregtelenítődésünk miatt tanuljuk...És ebben nagy hasznunkra lehet persze az, aki valóban mélyre ment, megvilágosodott egyén, és pontos jelzéseket ad. Az össze-vissza kutyulása a karaktereknek és tulajdonságoknak, az enneagramnak játékszerként való használata - viszont sokat árthat. Tehát gondold meg kétszer is, mit állítasz, mit mondasz. Nem mindegy ráadásul, kitől tanulja az ember az enneagramot - én eddig egy valakit ismerek M.o-on, akihez érdemes menni, mert valódit ad. Egyébként tényleg az ötösök az objektívek, hatosokra például kimonodottan jellemző az elfogultság, és sajnos, a hatosoknak van a legnagyobb problémájuk a fejükkel, a gondolkodásukkal, az összefüggések átlátásával, mint gyökérpont - az adott területtel neki sokkal nagyobb a problémája saját elakadásaival (félelem, tisztánlátás), mint a két oldalhajtásnak (félelem pontosok esetén gyökérpont a hatos, aztán akik a félelem energiáját kifelé zúdítják: a kifelé forduló hetesek, míg a befelé forduló ág: a befelé forduló ötösök). A hatos annyira szorong, hogy elnyomja a félelmét, nem mer félni. Pedig a problémákkal való szembenézés: alapvető fontosságú, innen indul: minden. Kérlek, önmagaddal foglalkozz elsősorban, kimondottan a hatosokkal kell foglalkozni, hiszen a Földön a ma élő emberiség 95 %-a Hatos! Minden jót, lazíts, és engedd meg magadnak az önkritikát, azt viszont végképp, hogy mindig elgondolkodhass...Nem jó lezárt rendszerekben élni, hidd el, legstabilabb dolog a változás. Az élet pillanatról pillanatra alakul, eleve kudarcos vállalkozás lefixálni - bármit is, a pillanatban jelen kell tudni lenni...És ehhez a különféle elméleti lezárásokat fel kell oldani - és akkor meg tudsz érkezni a pillanatba - és jól tudsz dönteni. Rendszerekre csak a szorongásukat fel nem oldóknak van szükségük, csak nem látják, mennyire korlátozza őket, mennyi csalódást, további kudarcot okoznak - saját maguknak - a merev rendszereikkel. Mindig légy kész a gondolkodásra, jelen levésre, mindig légy kész arra, hogy nem készülhetsz fel előre...És ha így belazítasz (merev rendszereid építését illetőleg is), akkor kevésbé terheled le magad, kevésbé készülsz a veszélyre. Egyrészt: így kevésbé is jelenik meg, másrészt, ha veszély közeleg, így sokkal jobb formában, sokkal sikeresebben fogadhatod...Minden jót!

vlry13 2011.12.13. 11:43:58

@Jugis:

Jugis! Bárkire érvényes: legkevésbé azt tudjuk eltalálni, ami a saját karakterünk...Tehát ha felkiált valaki, hogy nah, én négyes vagyok, akkor a legtutibb, hogy nem négyes...(max. szerepálma lehet a négyes!! :) De persze a négyességet már csak azért se ismerte meg, mert..nincs jobb karakter, és mind korlátozást jelent, tehát kár bármiféle szerepálmot is dédelgetni. És mivel a karakter a legmélyebb szintünk - ami elválaszt igazi valónktól, az igazi Én-től, a tudatalattiban is a legmélyebben lévő dolgok a karakter dolgai: egyrészt a legnehezebben lát rá saját maga ezekre (a tudatalatti épp elnyomni igyekszik ezt - ezért került a legmélyebbre!), másrészt ezt a legnehezebb felhozni - viszont a legfontosabb. Az ember a tudatosítás képessége miatt ember! Ez a legnagyobb, legfontosabb munka, ehhez kell a letöbb energia is: hiszen a legmélyebbről kell felhozni az alap traumánk okozta elhangolódásokat, rossz tulajdonságokat, korlátainkat kell kijavítani...de ez a legerősebb gyógyulást is hozza, a legtöbbet adja nekünk. Magyarul: a saját magunkon végzett munka az igazán fontos, és a legelőrevivőbb. Az enneagramot is a saját mélyülésünk, lelki méregtelenítődésünk miatt tanuljuk...És ebben nagy hasznunkra lehet persze az, aki valóban mélyre ment, megvilágosodott, és pontos jelzéseket ad. Az össze-vissza kutyulása a karaktereknek és tulajdonságoknak, az enneagramnak játékszerként való használata viszont sokat árthat. Tehát gondold meg kétszer is, mit állítasz, mit mondasz. Nem mindegy ráadásul, kitől tanulja az ember az enneagramot - én eddig egy valakit ismerek M.o-on, akihez érdemes menni, mert valódit ad. Egyébként tényleg az ötösök az enneagram objektívjei, hatosokra kimonodottan az elfogultság jellemző, úgy általában: a hatosoknak van a legnagyobb problémájuk a fejükkel, a gondolkodásukkal, az összefüggések átlátásával, a tisztánlátással. Mint gyökérpontnak - az adott területtel - (félelem, átlátás), mint a két oldalhajtásnak (hetes, ötös). A hatos annyira szorong, hogy elnyomja a félelmét, nem mer félni. Pedig a problémákkal való szembenézés: alapvető fontosságú, innen indul minden. Kérlek, önmagaddal foglalkozz elsősorban, kimondottan a hatosokkal kell foglalkozni egyébként is, hiszen a Földön a ma élő emberiség 95 %-a Hatos! Minden jót, lazíts, és engedd meg magadnak az önkritikát, lezárások helyett...Mindig elgondolkodhass!! Nem jó lezárt rendszerekben élni, hidd el, legstabilabb dolog a változás. Az élet pillanatról pillanatra alakul, eleve kudarcos vállalkozás lefixálni - bármit is, a pillanatban jelen kell tudni lenni...És ehhez a különféle elméleti lezárásokat fel kell oldani - és akkor meg tudsz érkezni a pillanatba - és jól tudsz dönteni. Rendszerekre csak a szorongásukat fel nem oldóknak van szükségük, csak nem látják, mennyire korlátozza őket, mennyi csalódást, további kudarcot okoznak - saját maguknak - a merev rendszereikkel. Mindig légy kész a gondolkodásra, jelen levésre, mindig légy kész arra, hogy nem készülhetsz fel előre...És ha így belazítasz (merev rendszereid építését illetőleg is), akkor kevésbé terheled le magad, kevésbé készülsz a veszélyre. Egyrészt: így kevésbé is jelenik meg, másrészt, ha veszély közeleg, így sokkal jobb formában, sokkal sikeresebben fogadhatod...Minden jót!

vlry13 2011.12.13. 13:33:29

@Jugis:

A nyolcasok nem konfliktuskeresőek...Hatosok azok - ismét csak. A nyolcasok olyannyira az erő birtokosai, hogy legtöbb esetben nem kell harcászkodniuk! Annyira fölényesen tudják éreztetni másokkal, hogy ki az úr...A düh típusok a kontroll emberei. (ha harcra kerül a sor, akkor is elég biztos nyerők, tehát emiatt is viszonylag keveset kell harcolniuk. A nyolcasok pedig az enneagram legerősebb emberei. Mind fizikai, mind lelki értelemben!

A hatosokról akkor ismét csak...Apa vagy ideges típusnak is hívják (nemkülönben paradox típusnak...)
Idegességük abból ered, hogy szoronganak. Bizonytalanok magukban, ellentétesek (szó szerint is ellentmondásosak, egész a vitatkozósságig), sokszor nem tudják, mit akarnak, és idegesen próbálják létrehozni önmagukat biztosító rendszereiket, jellemzően túlbiztosítanak. Viszont a túlbiztosításokkal elvágják saját igazi biztonságukat, és ugyanott tartanak, mint ahol voltak - és idegeskedhetnek tovább, mert amit csináltak, az csak a saját bizonytalanságuk prolongálására volt alkalmas. Általában rossz szekérhez kötik a hitük szekerét, pld. istenhívők...(és közben pont a szeretettel ellentétes dolgokat cselekszik! A nagy világvallások épp a szeretet torzul üzenetének hordozói!) Egyúttal a házasság is hatos intézmény!

Megoldás: kifelé biztosítások helyett (akár elismerésekre való utazás, bizonygatások, elvárások másokkal szemben, és lekicsinylő kritizálás, a hatosokra oly jellemző hibakeresés, vádlás, vallató és egyéb játszmák), tehát ezek helyett - nyíltság, nyíltszívűség, ami történik, abból folyamatos tanulásra való készség - fejlődés, önbizalom megerősítése. Bátorság. Erő az önkritikához, erő mások megértéséhez, erő az egyenlőséghez...(A hatosok a hierarchia emberei...A hatalom megszerzéséért sokat tesznek, hiszen az is a bebiztosításukat szolgálja, vagyis a függőségek hívei. Holott az igazi biztonság egymás elismerésében rejlik, a demokratikus rendszerekben, a kölcsönösségben...Az apa - a konzervatív paternalizmus híve, míg a megvilágosodott egészséges, magasabb oktávba jutott hatos az alázat embere, és másokkal igazi közösségben, demokráciában tud együttműködni. És nem csak a fejét használja...Szakít az elfojtásokkal, és kinyitja a szívét. Test-lélek-szellem hármasából, egyenlőségéből pedig egy új tudatállapot következik: az igazi tudásé. Minden jót!

Jugis 2011.12.13. 17:15:54

@vlry13:

Úgy gondolom kommunikációs zavarban vagyunk, nem értem ezt a túlzott segíteni vágyást, és eldönteni sem akarom, hogy ez most páváskodásnak irányul vagy valódi önzetlen segítség-e. nem tudom, de még egyszer elmondanám nem vagyok hatos, egyes vagyok, de hiába is győzködnélek arról, hogy ez így van-e, szerintem semmire sem mennék. Mindenesetre köszönöm ezt a segítőkész hajlamot, de félreértés ne essék nem a kétségbeesett tragikus ideges szerepben jöttem ide tetszelegni. Nem tudom talán csak arra gondolsz, hogy mindazt amit mondok szánalmas mentegetőzés, és te úgy gondolod letudod annyival, hogy elmondod mit kellne tennem ha megfontolom megfontolom ha nem nem, te mindent megtettél. De bennem sokkal inkább az a gondolat fogalmazódott meg, hogy nem én vagyok az aki bemerevíti a gondolkodásmódját,csk annyival kezdtem, hogy a látszat csal és a szárnyakkal való azonosulás (főleg fiatalon), érzelmek meghazuttolása neurotikus berögződések stb. torzíthatják az elsőre bennünk kialakuló képet, és a legkevésbé sem biztosak a megállapításaid. Mechanizmusokat stb.-t nem áll szándékomban elemezni, vagy leírni, gondolom ilyesmikkel Te is tisztában vagy! Továbbá nem gondolnám, hogy bármivel is jelét mutattam volna annak, hogy külső válaszokat keresek, vagy függő módon ragaszkodnék külső biztonságot nyújtó eszközökhöz, Rendszerekhez. Pontosan erre próbáltam felhívni a figyelmeteket, hogy ne essetek bele az enneagram ismerők csapdájába, hogy kategóriákként tekintitek az embereket és mint egyetlen iránytűt a emberek megismeréséhez. Azt mondtam, hogy ne vonjatok le elhamarkodott következtetéseket, ne kategorizáljatok ennyire, ez pontosan, hogy az ellenkezője annak amit leírtál. És amit írtam a legkevésbé sem kutyulás vagy bármi hasonló, Te kategorizáltál, és ragaszkodtál az enneagrammal kapcsolatban tapasztaltakhoz és mindjárt kritizáltál, ahelyett hogy "átengedted volna magad az élménynek". Én pontosan azt akartam mindezzel kifejezni, hogy a rendszerekn alapuló meglátás, csak bemerevíti gondolkodásunk, ehelyett inkább gondolatmentesen kell a dolgokat véleményem szerint megtapasztalni, minden előítéletet mellőzően, Empatikusan! Erre ki is tértem, még egy másik témánál Laingre utalva. Azt sem igazán értem, hogy ahelyett, hogy konkrétan reagáltál volna a megjegyzéseimre, inkább csak újabb litániát tartottál a hatosokról, ezt sem igazán értem, hogy vajon a te fejedben hogyan zajlódhatott le mindez. A nyolcasokról alkotott felfogásodat sem tartom valósnak, ők is lesüllyedhetnek a legmélyére mint mindenki más. Egy szorongó neurotikus nyolcas, aki hatos feléd tendenciál (csak hogy kategorzáljak:)), hajlamos arra, hogy a dominanciáját minden utcasarkon féltse, és potenciálisan lküzdendő ellenséget szimatol, tipikus hatosba megy át, és képtelen megvalósítani saját szellemi gyümölcsét, hogy tényleg erős vezető legyen. Az, hogy nem konfliktuskeresők, és hogy önmagukban elég erősek stb. szerintem csak érettebb személyiségeknél igaz. És azzal sem értek egyet hogy a hatosok tulajdonsághalmazát iylen tágra szabod, az igaz, hogy paradox jellemek, de azért ők sem lehetnek bármilyenek, túlzásokba ne essünk, ott meg aztán pláne ne, hogy az emberek 95%-a hatos! Még nyugaton és kínában ahol a leggyakoribb ez a személyiségtipus, ott sem igaz ez!

A személyiségfejlődés útjait, mint például, hogy szembe kell nézni igazi valónkkal, és hogy azzal, hogy megszűntessünk egy bizonyos állapotot egy azzal ellenkezőt kezdjük el hajszolni nem vezet semmire stb. dolgokkal én is tisztában vagyok, nem kell nekem ezt kifejteni.

De még midnig nem értem hova ez a nagy okítás, ez meg pl. abszolút de nem ötös tulajdonság, egy ötös ritkán csak nagyon ritkán ad magától tanácsot, szinte mindig meg kell kérdeznünk először, és a te stílusodnál jóval objektívabb sokkal kevésbé sablondumákat szajkozó stb... Ha már kétkedünk abban, hogy a másik mennyire van tisztában magával.

És, hogy kcsit javítsak a hangnememen: "Mint gyökérpontnak - az adott területtel - (félelem, átlátás), mint a két oldalhajtásnak (hetes, ötös)." Ez konkrétan micsoda? Ha jól sejtem ez nem a te elméleted, nem igazán hallottam még gyökérpontokról stb.ről, ezt honnan tanultad? Csak mert érdekelne, az enneagram másik oldalról való megismerése. Sajnos nekem csak Richard Rohr enneagram könyve van meg (mellesleg a legkevésbé sem vagyok keresztény), de nekem az nagyon sántít, és sok más enneagram site-on, meg akkora égbekiáltó marhaságokat írtak, hogy ott is hagytam. Te honnan ismered, tudnál esetleg ajánlani valamilyen forrást? És ami engem alegjobban érdekelne, az az eredete. Te tudsz erről valamit esetleg? Mert én csak bizonytalan forrásokról olvastma, szufik, keresztények stb.

Jugis 2011.12.13. 17:21:04

Ui.: Az ember differenciája nem abban rejlik, hogy képes a tudatosításra, hanem az egymás okításának képességében.

vlry13 2011.12.14. 12:46:08

@Jugis:
Az embernek saját magát kell magasabb szintre emelnie, nem másokat hibáztatnia, hogy miattad van rossz életem, problémám, stb. Te tipikus hatos módjára másokat akarnál megjavítani, megnevelni :)) Persze, hogy hatos vagy.
Mindez úgy alakul ki egy hatosban, hogy mivel szorongó típus, annyira fél, hogy el akarja nyomni a félelmeit, azok benne maradnak, de mivel elnyomta őket, kivetíti másokra. Másokon is akar segíteni: úgymond Apáskodik! Miközben az igazi törődéssel kapcsolatban nagy hiányosságai vannak. Mivel nem kapta meg a biztonságot gyerekkorában (minden hatos alapélménye az elanyátlanodottság), tehát mivel nem tanulta meg a biztonságot, biztonság adására nem képes. Tehát hiába az atyáskodás...A hatosok másik fontos tulajdonsága, hogy lekorlátozó stílusban működnek. Mert úgy képzelik (tévesen), hogy lekorlátozó üzemmódban sokkal inkább kézben tartható a világ, és rendkívül akaratosak is.

De most nem bonyolódnék bele a hatosba, kezdjük az elején - illetve leveled végén, amikor is - a kezdeti vitatkozáson túl már kezdtél érdeklődni...

Én igyekszem - legalább felvilágosult ötös módjára - a tudásomat megosztani. És részt venni az életben. Megpróbálom az enneagram üzeneteit komolyan venni, ugyanis komolyan jobban lenni szeretnék! :) És résztvenni az életben - mégha félelmetes is, és komoly komfortzónámon kívülre lépést is jelent - sokkal inkább megéri, mint bezárva lenni (önmagam által, egyébként). '96 óta ismerem az enneagramot, és az első reakcióm arra, hogy ötös vagyok: tényleg a félelem volt (igyekszem mindig megtalálni, tudatosítani a legmélyebb motivációimat, ami nem is olyan nehéz - habár sok ellenállás lehet bennünk ezzel szemben, mégis könnyen tetten érhető: mindig az első gondolat, érzés bennünk...Csak próbáld elkapni magad is! :)
(érzelmi és düh típusúaknak nem a félelem az első belső reakciójuk!)

szóval '96 óta ismerem az enneagramot, azóta dolgozik bennem, ráadásul fényképész lévén nagyon sok arccal, testtartással is találkozom: teljes bizonyossággal alátámaszthatom (hiszen tv-t is nézek, és újságokat), a mai emberiség 95 %-a szorongó típusú...(csak azokban a rendkívül felszínes enneagram tréningeken, amelyek manapság egyre terjedőben vannak, mint minden egyébként, ami a kényelmes, lényeget egyáltalán nem érintő felszínkapargatás jelent, ami elandalít az egyik oldalon, másik oldalon jó pénzt lehet vele keresni), azokban játszi könnyedséggel dobálóznak a számokkal, és főként szerepálmok vezérlik a különféle karakterek "kiosztását", alapos önismeret pedig egyáltalán nem (ahhoz nagyon mélyre kell menni - hiszen még egyszer, a karakter köszönő viszonyban sincs olykor a személyiséggel! és az enneagram nem személyiségtipológia, hanem karaktertan, a karakter pedig a legmélyebb rétegünk, amely elválaszt igazi valónktól - ezt egyetlen érzelem jellemzi egyébként. Vagy a düh, vagy a szeretetéhség, vagy a félelem. És úgy 2-3 éves kor táján alakul ki, legérzékenyebb, de már tudatos gyerekkorunk legtraumatikusabb élményekor kristályosodik ki, melyik utat választjuk a három közül...(melyik tévutat!), és erre később minden más élmény már csak ráépül...És erősíti. A kisgyerekkori trauma tehát egy automatizmust épít ki, a tudatalattit, amely később más esetekben is ugyanúgy működik, mint az alap trauma megtapasztalásakor, akkor is egyébként, ha erre a védelemre már nem lenne szükség...Automatizmus. Amit csak tudatosítással gyógyíthatunk meg, oldhatunk fel. És ekkor már saját választásaink lehetnek...Belátva, hogy pld. egy parás reakció hova vezetne, amit legkényelmesebben választanánk...(és épp elkaszálna minket)

Az ember tehát vagy a szellemi oldalában sérült (félelem pontosoknak pont a fejükkel, a gondolkozásukkal van a legnagyobb bajuk, különösen a gyökérpontos hatosoknak, akik a mai világ 95 %-át adják!), vagy az érzelmi testükben, vagy az ösztönösségükben. A fej pontosok azért tanulnak, olvasnak, művelődnek annyit, mert a legsérültebb részükbe, a fejükbe zúdítják a legtöbb energiát. A félelem legfőbb szerve pedig a szem, a látás (látni kell, hogy honnan érkezik a veszély!), a mai világ azért is annyira vizuális, mert zömmel, sőt elsöprő többségben a szorongó típusok regnálnak (egész pontosan: a hatosok). A hatosok egyébként az ipari forradalom óta vannak felszaporodóban (készülök megírni egyébként, hogy ez hogy történt, benne a nemek közötti harmónia felbomlásával!), korábban, pld. a rokokó finomkodó korszakában: négyesek voltak a Földön túlsúlyban, még korábban, a páncélos lovagok korában pedig a nyolcasok (ők bírhatták el egyedül a súlyos lovagi páncélt, és voltak kész a harcra).

Gyökérpontokról majd később írok! :)

Jugis 2011.12.14. 14:07:16

@vlry13:

Nem állt szándékomban bárkit is javítgatni, vagy hasonló csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmeteket, hogy szerintem sok meglátásotok, téves (főleg ez a 95%-os dolog, pláne, hogy Európa nem egyenlő a világgal:))Ahogy érzékelem meggyőzni téged arról, hogy hanyas vagyok, fölösleges lenne, így hát nem is próbálkozom vele. Inkább szorítkozzunk csak az objektív megismerésre.

Jugis 2011.12.14. 14:13:48

@vlry13:
Nekem kezdetnek az is elég ha közlöd a forrásaidat. Többek között a karakter és személyiség szó elkülönítése, legmélyebb réteg, stb stb számomra mind új fogalmak.

vlry13 2011.12.14. 14:24:47

Kedves Jugis! De igen, azt indítványoztad épp, hogy másokat kell kijavítani, teljesen konkrétan leírtad ráadásul (akkor idézlek): "Az ember differenciája nem abban rejlik, hogy képes a tudatosításra, hanem az egymás okításának képességében."

Az enneagram: az önnevelésről szól. A saját útra lépésről (és így lesz közösségibb az ember. A függő hatosok sem ettől vagy attól való félelmükben válnak majd közösségi tagokká, hanem mert teljes mellszélességgel ügyek mellé tudnak állni. A "nehogy az legyen hogy" típusú menekülő hozzáállásuk helyett a "mit szeretnék" pozitív hozzáállással közelítenek majd a világ felé (és ez már tényleg pozitív kifejletet hozhat, szemben a mai elkerülő, problémák megoldása helyett problémákat szaporító hozzáállása helyett (nézzünk csak körbe a drága jó Földünkön! A pusztulása mára szinte elkerülhetetlen, a problémahalmozó hozzáállásba szinte belerokkan!

Az enneagram se véletlenül jelent meg épp mostanság, nagy szükség van a tanulságaira. És hogy átlássuk, mit üzen...(karakterenként. Tehát a nekünk szóló, ránk vonatkozó üzenetekkel kell foglalkozni, nem a más karakterére, és első a karakterünk helyes felismerése - ha erre nem lennénk képesek, akkor fel lehet keresni olyat, aki viszont képes rá).

Még egyszer: saját karaktertípusunkat szoktuk hárítani legfőként, hiszen annak dolgai kerültek bennünk legmélyebbre a tudatalattinkban - a karakter: védekezés. Hibás védekezés.
automatizmus.
Oldása: a tudatosítás munkája, kendőzetlen tükörbenézés által történhet meg - kizárólag. Saját magunkkal kell találkoznunk, egész pontosan: önmagunk helyett viselt védekező részünkkel, és leoldanunk igazi valónk elől...A meghasonlott, helyettünk tévesen működő személysiégrészünket, pontosabban karakterünket.

vlry13 2011.12.14. 14:33:30

@Jugis:

Forrásaim: Eli Jacson Bear, Vörös Ákos...

Nekik van még egy zseniális találmányuk: a szemmozgás kiértékelése.
A félelempontosok, miközben beszélnek (és közben gondolkoznak), felfelé néznek.
Az imidzsesek: gyakran pillantgatnak oldalra (az érzelem típusosok legfőbb érzékszerve: a hallásuk, a fülük)Mások hangjából olvassák ki legpontosabban, hogy hol tartanak az ő elfogadásukban
A düh típusúak pedig rendre a föld felé néznek, miközben gondolkoznak, beszélnek - (ha például táncol valaki, és a testébe kerül, annak is a Föld felé irányul a tekintete!) Csak amíg a fejünkben vagyunk (a félelem típusok) addig tekintgetünk felfele...

És ez mind mind megfigyelhető, és elképesztően jellemző, totálisan illik a karakterekre!

Én tudom, számodra sok minden hihetetlennek tűnő, viszont megbarátkozhatsz velük, elgondolkodhatsz felőlük, tapasztalatokat szerezhetsz róla: biztos, teljesen biztos, hogy az emberiség 95 %-a a hatos karaktertípusba tartozik - egy idő után (persze ez nem kevés önmagunkon végzett munkát jelent!) - már néhány villanásból látszhat, ki hányas...A karakterek jó és pontos meghatározása: az enneagram alapja.

Vörös Ákost javaslom egyedüliként M.o-ról enneagram oktatóként, zseniális tréningjei vannak mondhatni potom áron. www.ebrenlet.hu vagy www.samadhi.hu oldalon találod őt. Nálam sokkal pontosabban fogalmaz, magyaráz, és látja át a karaktereket!)

Jugis 2011.12.14. 15:23:55

@vlry13:

Feltételezem ő is ötös. :)

Köszönöm a tanácsot, és a forrásokat, ha van hozzá időd és türelmed (feltételezem dolgozol már) szívesen fogadnék némi okítást enneagram témában ugyanis az interneten többnyire csak használhatatlan infókat találtam, tréningekre meg a legkevésbé sincs lehetőségem, igaz nagyon szekptikusan állok az elméleteidhez, de könnyen lehet hogy én tévedek. Noha más volt a felfogásom arról, hogy mi határozza meg az embert, érdekes a rendszered.

Egyébként még ha mentegetőzésnek is tűnik, amiket írtál, azok alapján is egyes a fixációm. (Első reakció /noha ez még nálam vitatéma marad/, testjelek stb.)

A mérhetetlen kételkedés pedig számomra metodika mintsem jellememből fakadó bizonytalanság, ötös barátom hatására.

vlry13 2011.12.14. 15:35:23

@Jugis:

Én csupán annyiból igyekszek pontosítani segíteni vágyásból, hogy a téma megérdemli, az emberek megérdemlik, hogy ne egy hatalmas katyvasz legyen előttük enneagram címén, hanem a tiszta enneagram. A félreértelmezések pedig kijavítandók. Látod, te magad is elkezdtél érdeklődni végső soron az igazi források és jó értelmezések iránt - végső soron ez volt a célom. A gondolatébresztés.
A félelem típusoknak: a gondolkodásával van a baj. Zavaros a fejünk baromira, az elmét viszont le kell csendesíteni - és akkor megjavul a gondolkodásunk! :) Hiszen a nemes emberi gondolkodás elérése a cél, az átlátás, a jó döntések, a kinyílás, az önkritika,
a fejlődési folyamat végén a megvilágosodással, ami minden emberi élet legvégső és legfőbb célja...

Nálunk a túlsúly a fejünkben van, tehát test-lélek-szellem egyensúlya a fejünk irányába billent el.
Ezt kell kiegyensúlyoznunk a másik kettővel, hogy beálljon az egyensúly (ami lehetővé teszi annak a negyedik állapotnak a létrejöttét, ami a harmónia beálltával lehetővé válik, vagyis a megvilágosodást!) Nem tanulnunk kell a jobb áltátás és az igazi tudás érdekében (a tudáshoz vezető út hagyományos értelmében), hanem épp meg kell tanulnunk kikapcsolni a fejünket!
Bátorság kell, magyarul. A nagyobb ösztönösséghez, az érzelmek megéléséhez, bátorság kell igazi önmagunkhoz, bátorság kell a tudatalatti téves védekezéseink felhozatalához és feloldásához - magyarul a változásokhoz.(Sok fájdalom és félelem kapcsolódik a belső védekezéseink kialakulásához, így a feloldásuk, egyáltalán annak belátása, hogy hová vezetnek, hogy csak korlátoznak minket: elég erőteljes munka, és nem 5 perces feladat!) mindenesetre az önmagunkon dolgozás a legfőbb feladatunk.

Minden ember megkapja a maga kikrisztályosodási élményét, és végső soron minden, ami érték a Földön: az egyes egyedül a saját korábbi egós állapotunk meghaladásából jön létre...Az emberiségnek csak az hasznos, ami előrelépést jelent, előrelépés pedig csak az egót illetően létezik...Nem önmagunkat kell meghaladnunk, hanem az egónkat! amely valódi önmagunk helyett létezik, téves önvédelemként.
Önmagunkhoz kell közelebb kerülnünk.

És nem a lét határozza meg a tudatot, hanem a tudatunk állapota a létünket! Még ennyit hozzá:)

Nem szeretném tévesen idézni Vörös Ákost, de ő szokta felhozni a példát: minél jobb tudatállapotban van, annál inkább megtörténik vele, amit szeretne, annál inkább megtörténnek a csodás szinkronicitások, a csodás véletlenek.

szóval érdemes minél jobb tudatállapotba kerülnünk - a teremtéshez. Mert mi teremtjük a valóságunkat, kár a külvilágot kárhoztatni érte! :)

Jugis 2011.12.14. 15:49:40

"minél jobb tudatállapotban van, annál inkább megtörténik vele, amit szeretne, annál inkább megtörténnek a csodás szinkronicitások, a csodás véletlenek."

Erről hallottam, azt hiszem tiszta tehetetlenség törvénye, vagy vonzástörvény... Bevallom őszintén a keleti tanok (mert ahogy tapasztalom ti abban mozogtok) nagyját már elfelejtettem, rég foglalkoztam velük, az utóbbi időben csak materialista filozófiával és természettudományokkal foglalkoztam.

Az érdeklődés természetesen eddig is megvolt bennem, ebben sosem volt hiány. Csak a kezdeti hangnemed fölbosszantott.

"És nem a lét határozza meg a tudatot, hanem a tudatunk állapota a létünket! Még ennyit hozzá:)" ezzel itt pl. a legkevésbé sem értek egyet, marxon nevelkedtem, ez konkrétan tőle származik.

Estig sajnos nekem most dolgom van, de utána erre még mindenképpen visszatérek!

vlry13 2011.12.14. 17:06:29

@Jugis:

Nem, Ákos 9-es (nem csak a tekintetek, a nézés iránya, a testtartás, hanem maga a testalkat is karakterfüggő! Ákos 9-es lévén egy torony. míg az ötösök a legkisebb termetűek az enneagram típusok között, eltűnni vágyásuk a testalkatban is kifejeződik! Ákos viszont laza, neki más motivációi vannak, rendkívül kényelmes típus a kilences. Pld. lóg rajta a ruha, késős, békés, békéltető, lazító. Egyébként szív iránya a hatosoknak a 9-es, Ákostól sokat tanulhatnak! :)...A hatosoknak kimondottan be kell lazítaniuk, hiszen a szorongásra nincs más gyógyír. (a hatosok "stresszpontja" a hármas, a sikeres típus....A hatosok efelé tendálnak stresszben, de meg kell tanulniuk ennek a belső késztetésüknek ellene mozogni, hiszen kimeríti őket, és hatékonytalanná válnak, a rengeteg munka ellenére (ill miatt!), és be kell lazítaniuk, nem túlhajtani magukat - akármilyen nehéz is, a stressz akármennyire is túldolgozására késztetné őket!) A hatosok szívpontja a 9-es, amely ellazítja őket...Ákos is mindig a hatosok streszének, szkepticizmusának, pörgésének, nyüzsgésének a lelassítását, leállítását próbálja elérni, pld a jóga és a meditáció is kimondottan nyugtató hatású...(eleinte a stresszoldó technikák kifejezetten kidobják, felszínre hozzák a sok-sok feszültséget, így még nagyobb feszültséget élhet át az illető, de aztán persze megnyugszik...Csak át kell tudni vészelni a feszültségeket.)

Azért csak barátkozz a gondolattal, hogy a tudat határozza meg a létet :) A materialista filozófiának egyébként is leáldozóban...Már csak a fizika elért eredményei miatt is (kvantumvilág),
na de majd folytatjuk.

Örülök, hogy immár érdeklődsz, és hogy tudok újat mondani,

üdv., vlry

Jugis 2011.12.14. 17:30:24

"Azért csak barátkozz a gondolattal, hogy a tudat határozza meg a létet :) A materialista filozófiának egyébként is leáldozóban...Már csak a fizika elért eredményei miatt is (kvantumvilág)"

???????????

Jugis 2011.12.18. 17:02:14

"Azért csak barátkozz a gondolattal, hogy a tudat határozza meg a létet :) A materialista filozófiának egyébként is leáldozóban...Már csak a fizika elért eredményei miatt is (kvantumvilág)"

Valami konkrétumot tudnál esetleg mondani ezzel kapcsolatban?

Egyébként nézegettem interjúkat Vörös Ákossal (a tanulmányokat sajna nem találtam). Te is osztod az ő és az indiai mesterek nézeteit a reinkarnációval, karmával stb.vel kapcsolatban?

Jugis 2012.01.19. 08:55:36

Üdv!

Köszönöm a forrásokat, valamint a plusz információt. Tényleg hasznos volt!
A kérdésem csak annyi lenne, hogy említetted egy tanulmány írását a korokról és rájuk jellemző karaktertípusokról. Ez kész van már? Mert ha igen szívesen áttanulmányoznám.

Köszönöm!

Borsolyos 2012.02.11. 23:13:48

Sziasztok!

Fantasztikus élmény volt Titeket olvasni! =)

vlry13! A fentebb említett tanulmányod engem is felcsigázott!

Üdv,

egy vérbeli, büszke 8-as (épp kettesként üzemelve)

liffey 2012.09.30. 12:02:02

@vlry13: A 95% súlyos aránytalanság lenne.

Az ilyen agresszív ,fanatikus győzködések miatt nem szoktam kommenteket olvasni. Nagyon egyoldalú módja a társalgásnak és a blogokban mindig megjelenik.

cicamicus 2013.01.10. 19:37:10

...lehet hogy butaságot kérdezek, de honnan lehet megtudni hogy én hányas vagyok? ....pusztán a jellemzésből magamra kell hogy ismerjek vagy van esetleg valami teszt?...köszi a segítséget! :-)
süti beállítások módosítása