A Szexuális variáns

2007.12.23. 22:05 [Raven]

Sok ember eleinte ezzel a variánssal szeretné azonosítani magát - talán azért; mert azt hiszik, hogy ez azt jelenti, ők maguk szexisek, vagy mert élvezik a szexet. A szexisség megítélése természetesen rendkívül szubjektív, és mindhárom ösztönvariánsban találkozhatunk "szexis" emberekkel. Ha úgy érezzük, szívesebben tartoznánk az egyik variánshoz, mint a másikhoz, jusson eszünkbe, hogy a személyiség gyakran módosítja és eltorzítja a domináns ösztönt. Ezért aztán a szexuális típusú személyeknek gyakran vannak visszatérő nehézségeik intim kapcsolataikban. A többi variánshoz hasonlóan itt is tágabb nézőpontból kell megfigyelnünk azt, hogyan jelentkeznek az ösztön hatásai.

A szexuális típusú személyek állandóan kapcsolatot keresnek és vonzódnak az intenzív élményekhez - nem csupán a szexuális élmé­nyekhez, hanem minden olyan helyzethez, amely hasonló feszültsé­get ígér. A szexuális típusú személyek mindenben az intenzív kontaktust keresik. Lehet, hogy a síugrásban találják meg az intenzitást vagy egy elmélyült beszélgetésben, esetleg egy izgalmas filmben. A három variáns közül ők az "intimitásfüggők". A dolgok pozitív oldalát nézve a szexuális típusú személyek széles körű kíváncsisággal és érdeklődéssel tekintenek az életre; a mérleg másik serpenyőjé­ben viszont komoly gondokat jelent számukra az, hogyan összpon­tosítsanak saját, tényleges szükségleteikre és prioritásaikra.

Egy szobába belépve a szexuális típusú személyek gyorsan kike­resik maguknak a legérdekesebb embereket. Általában a vonzódá­saikat követik. (Ezzel szemben a társas típusú személyek azt figye­lik, ki beszélget a házigazdával, kinek van hatalma vagy presztízse, vagy ki az, aki segíthet nekik. Az önfenntartó típusú személyek arra figyelnek oda, milyen a szoba hőmérséklete, hol kaphatnak in­ni, melyik lehet a legkényelmesebb ülőhely.) A szexuális típusú emberek azok felé közelednek, akik vonzzák őket, függetlenül attól, hogy az adott személy képes-e segíteni rajtuk vagy milyen a társadalmi státusa. Olyan ez, mintha azt kérdeznék: "Hol pezseg itt a legjobban az élet? Kiből árad a legintenzívebb energia?"

A szexuális típusú embereknek gondot okoz saját céljaik követé­se, sőt, még önmaguk megfelelő színvonalú gondozása is, mivel tudattalan szinten mindig kifelé figyelnek: azt a személyt vagy helyzetet keresik, amely teljessé teheti őket. Olyanok, mint a konnektort kereső villásdugó, és szinte a rögeszméjükké válhat egy másik sze­mély, ha úgy érzik, hogy benne megtalálták a nekik való párt. Elha­nyagolhatják fontos kötelezettségeiket, de még saját létszükségleteiket is, annyira elragadhatja őket a lelkesedés valaki vagy valami iránt.

Az egészségtelen szexuális típusú személyeknél gyakori a figye­lem szétszóródása, az összpontosítás szinte teljes hiánya. Készteté­seik olykor szélsőséges szexuális promiszkuitásban nyilvánulnak meg, máskor viszont félelemmel teli, működésképtelen hozzáállás alakul ki bennük a szex és az intimitás iránt. Amikor ez utóbbi ori­entáció érvényesül, akkor az ellenszenveik válnak rájuk jellemzően intenzívvé.

Amikor egy egyénben a másik két ösztön dominál, és a szexuá­lis a legfejletlenebb, akkor az intimitás és a szellemi vagy érzelmi él­mények megtalálása nem feltétlenül természetes dolog. Tudják, mi az, amit szeretnek, de gyakran mégis elég nehezükre esik őszintén izgatottá vagy lelkessé válni bármi iránt. Emellett az ilyen emberek számára többnyire komoly gondot okoz a mások­kal való intim kapcsolat - olyannyira, hogy szélsőséges esetben teljesen el is kerülhetik azt. Hajlamosak arra, hogy a rutin rabjai­vá váljanak, és kényelmetlenül érzik magukat, ha túl sok az isme­retlen tényező az életükben. Szociálisan ugyan kötődhetnek az emberekhez, ugyanakkor furcsán szenvtelennek érezhetik magu­kat még akár a házastársukkal, a családtagjaikkal vagy a barátaik­kal szemben is.

Szólj hozzá!

Címkék: ösztönvariáns

A bejegyzés trackback címe:

https://enneagram.blog.hu/api/trackback/id/tr62273678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása